Cu totii am auzit de animale care isi depoziteaza grasimea pentru a supravietui pe perioada iernii, dar ce se intampla in cazul oamenilor?
Este vreun mecanism biologic ce ne face sa depozitam grasime in anotimpurile reci sau acea greutate in plus este doar un rezultat al mancatului excesiv din timpul vacantei? In mod surprinzator, exista dovezi ca organismul uman intra intr-un mod de hibernare in timpul anotimpului rece, al lunilor negre.
Exista o baza biologica a acestui comportament. Modul de hibernare umana pare sa fie cauzat de schimbari ale nivelurilor de serotonina, cortizol, testosteron si enzime de lipoproteine.
Serotonina
Serotonina este o substanta chimica ce ajuta creierul sa produca starea de bine a organismului. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a publicat studii care leaga iarna de o productie mai scazuta de serotonina. Creierele noastre, in mod normal, produc mai putina serotonina in lunile de iarna. Aceasta descrestere este resimtita cel mai profund de oamenii care sufera de Maladia Sezoniera Afectiva(MSA), dar chiar si o mica descrestere poate duce la comportamente ce promoveaza cresterea in greutate. Cand nivelul de serotonina este scazut, stresul si tristetea rezultate se transpun in manactul compulsiv. Aceste festinuri de obicei includ cantitati mari de mancaruri bogate in grasimi si carbohidrati.
Aceste "mancaruri de comfort" va dau o stare temporara de bine, dar mancatul excesiv poate duce la o crestere in greutate nesanatoasa. Oamenii care sufera de MSA gasesc adesea dificila indeplinirea unor sarcini, fac mult mai putine exercitii si nu reusesc sa prepare mancaruri sanatoase. Ei pot avea nevoie de terapie medicamentoasa pentru a fi pe deplin functionali in lunile de iarna.
Cortizolul
Cortizolul este denumit si "hormonul stresului" si transmite corpului sa inmagazineze grasimea - in special in zona taliei. Corpurile noastre produc cortizol in momente de stres in incercarea de autoconservare. Din nefericire, intre stresul din sezonul sarbatorilor si scadezile in nivelul de serotonina, cortizolul poate cauza cresteri in greutate. Studiile au arata ca nivelurile de cortizol sunt mai scazute in timpul verii si ating varful intre noiembrie si februarie. Asta inseamna ca amenintarile de sarbatori se vor vedea in jurul taliei. Coritzolul slabeste, de asemenea, sistemul imunitar, lasandu-ne mai vulnerabili in fata gripei si a racelilor. Aceasta inseamna odihna mai multa la pat si mai putina actiivtate, deci o crestere in greutate.
Testosteronul
Testosternul este hormonul care sustine arderea grasimilor si definirea muschilor. Atat barbatii cat si femeile produc testosteron; barbatii doar produc mai mult, motiv pentru care barbatii au in mod normal mai multa masa musculara si femeile mai multe depozite de grasime. Asemeni serotoninei si cortizolului, nivelul de testosteron creste si scade de-a lungul anului. Productia de testosteron atinge maximul in lunile de vara si scade odata cu sezonul rece si primavara - inca un motiv pentru care corpurile noastre ard mai putina grasime in lunile de iarna.
Lipoproteina
Aceasta enzima este motivul pentru care animalele pot trai din grasimea depozitata in timpul hibernarii. Lipoproteina, sau LPL sustine depozitele de grasime la animale si la om de asemenea. Cercetatorii de la Universitatea din Colorado au monitorizat nivelurile de LPL la barbati si la femei in timpul verii si al lunilor de iarna. Nivelurile de LPL ale subiectilor au crescut in timpul iernii, cauzand formarea de depozite de grasime.
Considerente sezoniere
Bineinteles exista si alte motive pentru care tindem sa luam in greutate in lunile de iarna. Luati in considerare anotimpul tipic al sarbatorilor: incepe cu un festin urias de Ziua Recunostintei, urmat de meciuri de fotbal televizate si zile sau saptamani de resturi de mancare bogate in calorii. Apoi urmeaza Craciunul. In saptamanile de dinainte multi dintre noi isi asalteaza prietenii si colegii de munca.
Dupa cum puteti vedea, biologia si traditia lucreaza impotriva noastra in timpul lunilor de iarna. In vreme ce astea nu sunt tocmai vesti bune, macar veti sti la ce sa va asteptati. Ramaneti pe cat de sanatosi puteti prin limitarea exceselor, mentinerea activitatilor atat cat este posibil si nu va descurajati daca pierderea in greutate incetineste in timpul iernii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu