miercuri, 8 august 2012

Tipuri de cauciucuri si utilitatea lor

Aparent, toata lumea stie ce este un cauciuc si la ce foloseste el. Dupa cum vei vedea si in imaginea de mai jos, cauciucul are foarte multe utilitati. Totusi, tinand cont ca sunt in plin proces de documentare ca sa imi schimb anvelopele de iarna (stiu mai e pana la iarna, dar imi place sa imi planific cheltuielile din timp si sa ma documentez pentru a fi pregatit), voi zabovi asupra cauciucului folosit in realizarea anvelopelor. Sunt informatii interesante pentru pasionati si am zis sa le prezint intr-un articol.
Cauciucul trebuie sa permita o directie usoara, franare si viraje. Trebuie sa asigure o cursa confortabila si sigura. Trebuie sa fie rezistent. Cam acestea sunt informatiile generale despre care toti stim.

Best Tires, unul din jucatorii foarte importanti pe piata de anvelope din Romania ne provoaca sa abordam problema la un nivel mai avansat. Tehnic vorbind, cauciucul este un produs al ingineriei avansate, compus din mult mai multe elemente decat guma. Fibre, textile si cabluri de otel sunt doar cateva din componentele care alcatuiesc un cauciuc. Asa cum iti poti imagina, fabricarea acestui produs este, de asemenea, complexa. Necesita tehnologie de ultima ora, echipament performant, instrumente precise si mai presus de toate astea, un personal calificat.

Cateva dintre activitatile care se petrec intr-o fabrica unde se produc cauciucuri stau la baza mixului din care este compus acesta: pregatirea cablului de otel, cureaua de otel, extrudarea si modelarea peretelui lateral si a benzii de rulare, apoi construirea propriuzisa, intarirea si inspectia cauciucurilor.

Formula de construire a cauciucului

Cele mai importante ingrediente care intra in compozitia cauciucului sunt cauciucul in sine si compozitia lui, combinate in asa fel incat sa indeplineasca diferite obiective. Tinand cont de intentia de folosire a cauciucului, obiectivul poate sa optimizeze performanta, sa creasca puterea de tractiune, atat in conditii umede cat si uscate, sau sa obtina o rezistenta mai mare la rulare. Obiectivul dorit poate fi obtinut prin selectia cu grija a unuia sau a mai multor tipuri de cauciucuri.

Cele mai folosite tipuri de cauciucuri sunt: cauciucul natural, cauciucul butadienic din stiren., cauciucul polibutadienic si  cauciucul butilic. Primele trei sunt folosite in principal in compozitia benzii de rulare si a peretului lateral. Fiecare din cele patru tipuri de cauciucri este recunoscut pentru o proprietate deosebita. Cauciucul natural are rezistenta mecanica si se foloseste in proportii foarte mari la rotile de avion. Cauciucul butadienic din stiren are rezistenta buna la abraziune si la imbatranire. Cauciucul polibutadienic este recunoscut pentru elasticitate si se foloseste pentru peretii laterali. Caucicul butilic se gaseste in stratul interior al cauciucului, are impermeabilitate la gaz si lichid si tine cauciucul umflat.

Cele mai populare compozitii sunt negrul de fum si dioxidul de silicat si sunt mai multe tipuri din fiecare. Selectia depinde de nevoile specifice si sunt diferite pentru banda de rulare, peretele lateral si apex. Si alte “ingrediente” contribuie la procesarea cauciucului si la functiunea acestuia, cum ar fi anti-oxidantii si agentii anti-imbatranire.
Inca nu stiu ce anvelope de iarna imi voi alege, dar cu siguranta voi apela la Best Tires Shop pentru ca din discutiile avute cu ei, mi-am dat seama ca ma pot baza pe produse si servicii de calitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu