miercuri, 11 octombrie 2017

A fost odata ca niciodata un… gin

        Ce-ar fi daca ai incepe sa consumi cocktailuri preparate cu sirop de tuse in loc de bautura alcoolica? Stim... Suna ciudat!  Desi o astfel de asociere poate parea dusa la extrem, in Olanda secolului al XVII a existat o asociere intre o bautura spirtoasa – ginul si tratarea unor probleme medicale cum ar fi bolile de rinichi, lumbago, afectiuni stomacale, calculi biliari și guta. Mai mult decat atat, produsul se vindea chiar in farmacii. Ginul a devenit atat de popular incat, la acea vreme, existau in Amsterdam aproximativ 400 de distilerii.
Si efectele “miraculoase” ale ginului nu s-au oprit aici. Curajul olandezilor in lupta a fost atribuit de catre englezi tot consecintelor consumului de gin. Se spune ca observand calmul pe care il aveau olandezii inainte de a se lupta cu inamicii, englezii au decis sa reproduca reteta acestei bauturi in Anglia.


Ginul a ajuns in scurt timp o bautura foarte populara in Anglia secolului al XVII-lea, fiind consumata atat de femei, cat si de barbati. Lucrurile au luat insa o turnura neateptata. Fiind prezent in majoritatea localurilor si fiind atat de accesibil pentru oamenii care faceau parte din toate clasele sociale, acesta a inceput sa fie consumat peste masura. Efectele la nivel social au fost aproape catastrofale. Pentru a aborda aceasta probema, a fost promulgat “The Gin Act” (1751), care a obligat distileriile sa vanda numai comerciantilor licentiati si a adus magazinele care comercializau gin sub jurisdictia magistratilor locali.
Englezii nu au fost singurii care au fost impresionati de gustul acestei bauturi. Inceputul anilor ‘20 este marcat de un trend in crestere in ceea ce priveste consumul de gin in America, unde ginul si muzica jazz mergeau mana in mana.
Odata cu perfectionarea procesului de productie au aparut 3 tipuri de gin: London Dry Gin, Dry Gin si Gin. Dintre acestea, datorita gustului sau special, London Dry Gin-ul a devenit in scurt timp preferatul consumatorilor. Acesta este obtinut exclusiv prin redistilarea alcoolului etilic in alambicuri traditionale, in prezenta ingredientelor naturale. Un astfel de gin este Wembley London Dry Gin, un gin a carui reteta isi are origini englezesti.  
Dar lucrurile stau cu totul diferit in secolul XXI fata de ce se intampla in Anglia secolului XVII-lea. Dezvoltarea mixologiei a constituit o adeverata revolutie in chimia simturilor.
In ziua de astazi este de neconceput sa bei gin fara a il combina cu o alta bautura, iar a obtine combinatia potrivita e o arta. Diferenta dintre un cocktail savuros si unul care sa nu fie pe placul consumatorilor o face nu numai maiestria cu care un mixolog prepara bautura ci si ingredientele pe care le foloseste. Dintre acestea, se pare ca ceea ce face un cocktail cu adevarat special este calitatea ginului folosit.
In Romania, consumul de gin este in continua crestere. Datorita gustului sau special si a calitatii premium, Wembley London Dry Gin a devenit inca de la lansarea sa in Romania in 2001 un gin din ce in ce mai folosit in cocktailuri de catre majoritatea mixologilor. La baza retetei exceptionale si a calitatii premium ale Wembley London Dry gin stau boabele de ienupar, ce ofera bauturii o aroma clasica si plantele aromatice, care confera distilatului note revigorante si usor amarui, dar si un gust dulce-piperat, cu note de mentol si ghimbir.

Intrucat acest brand si-a mentinut standardele de calitate in toti acesti ani, Wembley London Dry Gin si-a mentinut in tara noastra titlul de lider de piata detasat. 

Dar numele Wembley London Dry Gin nu este cunoscut numai in ceea ce priveste asocierea cu bauturile mixate. La nivel mondial, arta servirii cocktailurilor alaturi de preparate culinare a devenit un domeniu de interes ce este in continua crestere. La momentul actual, a avea maiestria de a imbina gustul unei bauturi cu cel al preparatelor culinare reprezinta ceea ce face diferenta intre a ne raporta la intreg sau doar la o parte a intregului. Si cum putem atinge perfectiunea altfel decat a alege sa folosesti un gin premium, care sa surprinda personalitatea londoneza si gustul autentic englezesc? Daca iti pasa ce bei, alege Wembley London Dry Gin!  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu